Inredningstips till barnrummet

Att inreda barnrum är en rolig uppgift där kreativiteten får flöda men låt barnen vara med i planeringen, speciellt stora barn. Barn har ofta många tankar och idéer för hur deras rum ska se ut. Det är oftast mycket saker som ska rymmas i ett barnrum och därför är det viktigt att planera noga, speciellt om det är ett litet rum. Planera allt från tapeter till små detaljer för att få en bra helhet. Om barnet tycker om något speciellt till exempel dinosaurier kan det få bli temat i rummet.

Satsa på mycket lekyta

I ett barnrum är det bra med mycket lekyta. Speciellt till mindre barn som leker mycket på golvet. På golvet är det bra att välja en matta som är lätt att leka på och som passar ihop med övriga rummet. En positiv sak med en matta är att den dämpar ljud bra.

Bra och smart förvaring

Att satsa på bra förvaringsmöjligheter i barnrummet är ett bra tips. Det går nästan inte att ha för mycket förvaring i ett barnrum. En hög av leksaker är inte speciellt tilltalande och genom att välja stängd förvaring kan leksakerna gömmas undan men fortfarande vara lättillgängliga för barnet. Anpassa förvaringen efter barnets ålder. Är det inte möjligt med stängd förvaring kan fina lådor och korgar vara trevligt. Tänk på att ta vara på allt utrymme som finns i rummet, från golv till tak. Byråer, garderober, bokhyllor och lådor under sängen ger bra förvaring. Ett annat tips är att rensa kontinuerligt och att inte ha framme alla leksaker samtidigt. Förvara en del leksaker på vinden och byt sedan ut med jämna mellanrum. Det är även bra att välja möbler efter hur rummet ser ut och möbler som barnet kan växa i.

Belysning

En vanlig taklampa behövs som i alla andra rum. Men sedan är en mysig nattlampa en bra investering. En ljusslinga ger också en mysig atmosfär i rummet när taklampan är släckt. Många barn vill gärna ha en lampa tänd under natten. Om barnet gillar att sitta vid skrivbordet mycket och till exempel pyssla, måla och bygga lego är det bra med en lampa där ljuset går att rikta.

Dekorationer

Dekorera väggarna med fina och roliga detaljer som går i samma linje som resten av rummet. Det är perfekt att sätta upp barnets egna teckningar på väggarna. Att dekorera med barnets egna leksaker fungerar också utmärkt.