Fördelar med att låna från familjen

Familjelivet är en fantastisk trygghet dit du kan vända dig i både bra och dåliga stunder. Om du behöver pengar och har en låg kreditvärdighet är det ingen dum idé att låna från en familjemedlem. Du kanske vill finansiera en oförglömlig resa med din familj? Eller kanske du har planer på att inreda barnrummet till ett kommande barn? Tyvärr blir det svårt om du saknar pengar eller har en låg kreditvärdighet.

En låg kreditvärdighet gör att du inte kan ta stora lån med bra ränta. Å andra sidan kan du alltid ta ett lån utan UC eftersom dessa långivare beviljar de flesta ansökningar. Utifall en familjemedlem inte kan hjälpa dig har du alltid den otroliga möjligheten att hitta fördelaktiga lån utan UC. Hos Privata Affärer hittar du de bästa räntorna för alla typer av lån. Här presenteras några tips på hur du lånar från en familjemedlem på bästa sätt. Läs vidare!

Förbered ett skriftligt avtal

Att helt enkelt lita på en familjemedlem och låta avtalet var muntligt kan låta bra. Dock kan saker hända i framtiden som du inte kan förutse, kanske blir ni ovänner eller glömmer någon bort detaljer från avtalet. En bättre idé för att förbereda ett framgångsrikt familjelån är ett som liknar något av de lån som Privata Affärer listar, det vill säga ett lån skriftligt avtal. Ett skriftligt avtal säkerställer att inga missförstånd uppstår och att lånet blir seriöst. Ett skriftligt avtal på papper med tydliga återbetalningsvillkor skyddar både dig som låntagare och långivaren. Avtalet bör innehålla följande delar:

  • Lånebelopp.
  • Återbetalningsperiod och belopp på återbetalning.
  • Utbetalningsdatum.
  • Räntan.
  • Vad som händer vid utebliven betalning.
  • Om möjligheten till att betala tillbaka hela lånet tidigt finns.

Ta gärna hjälp av en advokat eller jurist för att kontrollera avtalets kvalitet och om det finns förbättringar.

Betrakta inte lånet som en gåva

Det är viktigt att inte se ett familjelån som en gåva utan att betrakta det som att det är ett banklån. Kom överens med din familjemedlem om en överkomlig ränta som är rättvis för er båda. Naturligtvis kan ni komma överens om en återbetalningsplan som är mer flexibel än ett konventionellt lån. Till exempel kan ni komma överens om att göra en återbetalning varannan månad istället för månadsvis. Det vore konstigt om ett familjelån är mer strikt än ett konventionellt lån från en bank. Ni kan samtala vilka villkor som ska gälla och sedan skriva ned i avtalet. Huvudsaken är att allt blir skriftligt för att undvika potentiella misstag eller missförstånd.